Кметът на Венец участва в среща на B40 в София

1 мин.

Кметът на община Венец – г-жа Нехрибан Ахмедова и заместник-кметът на общината – Фатме Сали взеха участие в среща на кметовете на българските общини, членове на Мрежата на балканските градове B40.

Срещата се проведе в София по покана на кмета на гр. Тирана /Албания/ Ерион Вилеай.

Целта на посещението на г-н Вилеай е активизиране на дейността и представяне потенциала на организацията пред бъдещи членове. Също така обсъждане на начините за укрепване на връзките между градовете и подобряване на сътрудничеството чрез В40.

Мрежата на балканските градове е създадена по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу в края на ноември 2021 г. В нея участват 25 общини от 11 държави, представляващи 55 млн. граждани.

Сред основателите на организацията е и Кърджали.

Към днешна дата 14 български общини са част от B40: Белица, Бургас, Велико Търново, Димитровград, Карлово, Карнобат, Кърджали, Пловдив, Раковски, Свиленград, Сливен, Стара Загора, Столична община и Троян.

Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа.

Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близо до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата.

Може да харесате още