Община Шумен беше домакин на заключителната пресконференция „Подобряване на енергийната ефективност на общински сгради“

1 мин.

В Шумен, кметът проф. д-р Христо Христов откри заключителната пресконференция по успешно завършен проект за подобряване на енергийната ефективност на две общински сгради – училища в с. Мадара и кв. „Дивдядово“.

Проектът, реализиран по процедурата BGENERGY-2.002 „Енергийна ефективност в сгради“, получи безвъзмездна финансова подкрепа по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021г., осигурена от Норвегия.

Средствата, в размер на 2,232 млн. лв., бяха използвани за подобряване на топлоизолацията на сградите, като се очаква намаляване на разходите за отопление с над 75%.

Проектът включва топлоизолация на стени, подмяна на прозорци и врати, реновация на покриви и подове, както и инсталиране на възобновяеми енергийни източници.

На заключителната пресконференция присъстваха и заместник-кметът по образование проф. Светла Станкова, ръководителите на проекта и представител на Норвежката дирекция „Водни ресурси и енергетика“.

Г-н Мортен Педерсен, наблюдаващ по техническото изпълнение от норвежка страна, отбеляза, че проектът е най-качествено реализиран от всички, които е контролирал през последните четири години в България.

Може да харесате още