Къща-паметник на културата в Шумен ще бъде укрепена

1 мин.

Екип от Община Шумен посети емблематична сграда в центъра на града, за да провери състоянието ѝ. Къщата, разположена на улица „Цар Освободител“ № 125, е обявена за паметник на културата и има значителна историческа и архитектурна стойност.

Огледът на място бе извършен от арх. Лъчезар Костов от Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, арх. Цвета Жекова – главен архитект на Община Шумен, арх. Николай Симеонов – зам.-кмет по „Строителство и екология“, и Юлиян Савев – гл. специалист „Контрол на строителството и опазване на културното наследство“ от общинската администрация.

За съжаление, обилните валежи през последните дни са влошили състоянието на сградата. Затова, в съответствие с чл. 72 от Закона за културното наследство, на собствениците ще бъде връчен протокол със задължителни предписания за аварийно укрепване.

В момента е въведена временна организация за движение на МПС и пешеходци в района на сградата, за да се осигури безопасността на гражданите.

Община Шумен е решена да съхрани ценното си културно наследство и ще следи за изпълнението на предписанията, издадени на собствениците на къщата. Целта е да се осигури нейната устойчивост и да се гарантира, че тя ще продължи да радва жителите и гостите на града в бъдеще.

Може да харесате още