Литературно преживяване: XXIX Национален конкурс за унгарска и българска литература в Шумен

1 мин.

Община Шумен и Институт Лист-Унгарски културен институт София съвместно организират ХХIX издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който ще се проведе от 19 до 21 април 2024 г. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.

Според регламента, участниците изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия, като е задължително изпълнението на текст от унгарски автор. Конкурсът е отворен за ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, които се разпределят в пет възрастови групи. Участниците могат да се включат и в категорията „Дигитална поезия с Новател“, като за целта попълват отделна заявка. За всички победители са предвидени парични награди, а голямата награда за изключително художествено изпълнение „Владимир Трандафилов“ е на стойност 1 500 лв.

Тазгодишното издание е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес (1929-2016) и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров (1909-1942) и е препоръчително изпълнението на техни произведения.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ К. Преславски“, Българския културен институт-Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

За подробна информация относно статута на конкурса и заявка за участие, посетете сайта на Община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“, в секция „Култура“.

Може да харесате още