Ученици от Шумен се учат за опазване на околната среда

1 мин.

По повод Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, Регионалната инспекция по опазване на околната среда – Шумен (РИОСВ) организира посещения в своя информационен център за ученици от града. Целта на инициативата е да се повиши осведомеността на подрастващите за опазването на околната среда и да се стимулира отговорно отношение към природата.

Тазгодишната кампания на РИОСВ-Шумен е под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration“. Тя е насочена към ангажиране на младите хора в действия за възстановяване на екосистемите и опазване на природните ресурси.

На 6 и 7 юни информационният център на РИОСВ-Шумен посрещна петокласници от СУ „Сава Доброплодни“. Заедно с експерти от екоинспекцията те се включиха в практически урок за опазването на почвата и компостирането. Децата научиха за значението на почвата за екосистемите и как да я опазват чрез правилни практики. Разбраха и как техните ежедневни дейности влияят върху климата.

В края на беседата учениците попълниха анкета, с чиято помощ, чрез превръщане на отговорите си в точки, осъзнаха колко ресурси на Земята потребяват за задоволяване на ежедневните си нужди.

Посещението продължи с запознаване с дейността на Регионалната лаборатория към ИАОС. Децата се запознаха с видовете анализи, които се извършват там, и под ръководството на лаборантите сами обработиха няколко проби на повърхностни води от Шуменска област.

Вълнуващ момент за петокласниците бе изработването на постери с екологични послания. Творбите им ще допълнят галерията в информационния център на РИОСВ-Шумен, напомняйки на посетителите за важността на грижата за околната среда.

Като финал на посещението си, всеки ученик получи по един храст от вида Хибискус, дарен от РИОСВ-Шумен. Децата се ангажираха да го засадят в двора на своето училище, превръщайки го в символ на своята ангажираност с опазването на природата.

Може да харесате още