Православният свят навлиза в Страстната седмица

1 мин.

Започва Страстната седмица, период на покаяние и размисъл за православните християни по целия свят. През тази седмица се почитат последните дни от земния път на Иисус Христос, страданията му, разпятието и възкресението.

След Лазарова събота и Цветница, когато вярващите си спомнят тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим, идва Велики понеделник. Според евангелския разказ на този ден Христос влязъл в Йерусалимския храм и го видял пълен с търговци, което го разгневило и ги изгонил.

Църквата определя всеки ден от Страстната седмица като велик или свят и със специални богослужения отбелязва пътя на Христос към Голгота, страданията, кръстната смърт и възкресението му.

Велики понеделник е посветен на проклятието на смоковницата, което символизира безплодието на душата, неспособна да приеме Божието слово.

Велики вторник е денят, в който Иисус Христос разказва притчи за края на света, Страшния съд и Второто пришествие.

Велики сряда е посветен на предателството на Юда Искариот и Тайната вечеря, на която Христос установява Евхаристията.

Велики четвъртък е денят на Светото миене на нозете, когато Иисус измива нозете на своите ученици, показвайки им пример за смирение и любов.

Велики петък е най-тъжният ден в годината за православните християни. Отбелязва се разпятието и смъртта на Иисус Христос.

Велика събота е денят на скръб и очакване на Възкресението.

Великден е най-светлият християнски празник, който отбелязва възкресението на Иисус Христос от мъртвите.

Може да харесате още