Честит Трети март! Празнуваме 146 години от Освобождението на България

1 мин.

На 3 март 1878 г. в малкото рибарско селце Сан Стефано, близо до Истанбул, Русия и Османската империя подписват предварителният мирен договор, слагайки край на Руско-турската война. Този исторически момент донякъде урежда статута на новообразуваната българска държава, възраждайки България на картата на Европа.

Първоначално, на 3 март се чества през 1880 г. като „Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор“. От 1888 г. този ден е определен като Ден на освобождението на България, утвърждавайки се с закони от 1900 и 1911 г. През 1917 г. с въвеждането на Григорианския календар в България, празникът се чества на 3 март.

През 1990 г. този ден е официално обявен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет и Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г., когато българските земи за първи път се споменават и като политически аргумент. Денят на освобождението на България от османско владичество става символ на национално обединение и гордост.

Може да харесате още