Шумен ще посрещне Трети март с тържествена заря на площад „Кристал“

1 мин.

Тържествено честване на Националния празник на Република БългарияТрети март организират Община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон и Факултетът „Артилерия, ПВО и КИС“.

Програмта по повод празника ще започне от 10:30 часа в храма „Св. Възнесение Господне“, където ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие на българския народ. В знак на признателност, пред храма, на паметните плочи на опълченците от Шумен и от Шуменско, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Общинската администрация кани жителите и гостите на Шумен да посетят експозиция на исторически оръжия, организирана от СНЦ „Жива история“, която ще бъде подредена пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Във фоайето на театъра ще бъде разположена изложба от детски рисунки на ученици от НУ „Княз Борис I” и НУ „Илия Рашков Блъсков“. От 12:00 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще започне празничният концерт под надслов „Наследници на безсмъртни имена“. Входът за зрители е свободен.

Кулминацията на честванията е тържествената заря-проверка от 18:30 часа, която ще се проведе на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

По пешеходната зона на бул. „Славянски“ от 10:00 часа до 20:00 часа ще бъде подредена изложба-базар на Регионалната занаятчийска камара в Шумен.

В Шумен и селата на общината, от 9:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя  пред всички паметници и паметни плочи на видни възрожденци и загинали за Освобождението на България.

Може да харесате още