Шуменски университет: 25 години Астрономически център

1 мин.

Астрономическият център на Шуменския университет чества своята 25-годишнина. По този повод във висшето училище се проведе XVII-та годишна конференция на Съюза на астрономите в България.

Форумът, който събра учени и студенти от цяла България, се превърна в платформа за споделяне на научни открития, обсъждане на нови разработки в областта на астрономията и насърчаване на сътрудничеството между колеги.

При откриването на конференцията проф. Драгомир Марчев, директор на Астрономическия център на Шуменския университет, връчи плакети по повод годишнината на всички, които са допринесли за успеха на Центъра.

Кметът на община Шумен проф. Христо Христов поздрави екипа на Астрономическия център и участниците във форума. В речта си той подчерта значението на работата на поколения учени астрономи в Шуменския университет, започвайки от проф. Владимир Шкодров. Проф. Христов пожела на екипа гордо да продължат традициите на техните учители.

На откриването присъства и областният управител проф. Добромир Добрев, който също поздрави шуменските учени.

Освен десетки учени, докторанти, студенти и астрономи на събитието присъстваха още проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия към БАН, доц. Евгени Овчаров, ръководител на Катедра Астрономия в Софийския университет, директорът на Националната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) “Николай Коперник” – Варна Снежина Димитрова. Проф. Марчев подчерта добрата работа с тези институции и още с обсерваториите в Кърджали, Смолян и Хасково.

Програмата на XVII-та годишна конференция на Съюза на астрономите в България включва презентации по широк кръг от теми, включително астрофизика, космология, планетарни науки и наблюдателна астрономия. Тя също така ще включва семинари, панелни дискусии и възможности за съвместна работа, предоставяйки на участниците уникална платформа за обмен на идеи и сътрудничество по бъдещи изследователски проекти.

Снимка : shu.bg

Може да харесате още