46-то издание на „Боян Пенев“ прие над 110 студенти в Шумен

1 мин.

Откри се 46-то издание на Националния студентски литературен конкурс “Боян Пенев”, най-старият литературен конкурс в България. Тази година той събра над 110 студенти от 21 университета от цялата страна и чужбина.

Приветствие към участниците отправи ректорът на Шуменския университет проф. д.н. Наталия Витанова. Тя се обърна към публиката с два поетически текста, единият от които е неин и е писан в студентските й години.

Жури на конкурса са проф. Пламен Дойнов, д.н., ректор на Нов български университет, поетът Петър Чухов и писателят Захари Карабашлиев. Куратор е проф. д-р Страшимир Цанов, ръководител на Катедрата по история и теория на литературата.

В рамките на конкурса ще се проведат редица събития. В петък участниците ще четат своите творби пред публика в трите раздела на конкурса – поезия, белетристика и критика. В събота ще се проведе поетически пленер „Писане от натура“ край Солницата в Провадия. След това ще се състои творческа вечер с членовете на журито, с представяне на книги на проф. Пламен Дойнов, Петър Чухов и Захари Карабашлиев.

В последния ден от конкурсната програма ще се проведе традиционна дискусия с участниците и ще бъдат раздадени наградите в трите раздела. Голямата награда, осигурена от Община Шумен, е в размер на 1000 лева за издаване на книга.

Може да харесате още